dimarts, 25 d’octubre del 2016

Cavalcada Infantil 2016

Diumenge va tindre lloc la #CavalcadaInf16, una cavalcada en la que'ls més xicotets de la nostra comissió van aportar el seu granet d'arena per conseguir que les falles siguen declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.


Amb el lema: "#FallesUNESCO", férem un repàs a totes les parts de la nostra festa; els nostres llibrets, la indumentària, la pirotècnia, la música i l'ofici de l'artista faller. 

Aquesta va ser la crítica de la Cavalcada Infantil:

"Aquest any, els xiquets i xiquetes de la falla Sant Jordi volem escenificar un tema molt important i rellevant per al món de les falles, com és el de la seua candidatura com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

I es que les falles són una festivitat plena d’història i tradició, la qual recull molts valors dignes de ser reconeguts.


- En primer lloc, les falles són LITERATURA.

Amb els seus denominats Llibrets, les falles són les responsables d’una literatura festiva, mitjançant la qual, intenten arribar a la gent i donar-se a conèixer.
Tot va començar com una sèrie de fulls enquadernats que contenien únicament l'explicació de la falla, i que venien els xiquets als peus de la mateixa. Però a l’actualitat, els llibrets s’han convertit en grans publicacions literàries on a més de parlar de la comissió i la falla, apareixen articles històrics, d'investigació o d'opinió.

- En segon lloc, les falles són INDUMENTÀRIA.

Què seria de les falles sense les nostres falleres i els seus meravellosos vestits?
La indumentària és una part molt important a les falles, on les sedes i l’orfebreria cobren protagonisme, i on és dóna cabuda a molt oficis com és el de modista.
Tots l’anomenem “vestit de fallera”, però en realitat ja es vestia abans d'aparèixer les falles com a festa, i té una llarga tradició en la història. Va començar sent un vestit de treball de les llauradores valencianes, però amb el pas del temps es va anar transformant , i va derivar a una indumentària més elegant que s'utilitzava en ocasions especials.

- Les falles són PIROTÈCNIA

Foc, espectacles pirotècnics, molt de soroll i eixa olor inconfundible a pólvora, que a tots els que sentim les falles ens agrada i que ompli els nostres carrers al llarg dels dies que dura la nostra festa gran. Podem sentir tot açò a qualsevol racó de la ciutat on algun xiquet llança coets amb els seus pares o al creuar-nos amb alguna despertà.
D’altra banda, tots sabem com de emocionant és veure una mascletà o un castell de focs d’artifici. És una mescla de llum, color, soroll, olor que es viu amb els 5 sentits. I no devem oblidar que no seria possible sense un dels oficis més importants que formen la nostra festa, el de pirotècnic.

- Però l’ofici per excel·lència de la nostra festivitat és el d’ARTISTA FALLER.

Ell és l’artífex responsable dels monuments, la peça clau de les falles, el que les modela i construeix, el que crea art.
Podem dir que la figura de l’artista faller naix amb el canvi de segle del dinou al vint, quan apareixen els primers ninots, fets amb cos de tela i amb el cap i mans fets de cera, ja que la seua elaboració té molta més feina que els ninots que es fabricaven anteriorment.

- I finalment, les falles són MÚSICA.

La música està estrictament vinculada a les falles, ja que és un element tan important per a la festa com tots els anteriorment nomenats. Al llarg del dia i de la nit es poden escoltar les notes musicals, que van animant cada moment faller: despertades, cercaviles, recollides de premis, ofrenes, nits als casals...
Les comissions falleres contracten per a la festa a més de 300 bandes de música per acompanyar-les a qualsevol dels actes fallers. Però no només s'escolten bandes, sinó que també hi ha grups de música tradicional valenciana, formats per dolçaines i tabals.

Fins ací la nostra cavalcada; donem pas a la nostra carrossa relacionada amb la temàtica de FALLES UNESCO, concretament amb la indumentària i realitzada per la nostra comissió.

Donem un fort aplaudiment a la nostra fallera major infantil: MIREIA JUAN I VILLA!"


Aquesta va ser la nostra cavalacada i nosaltres estem molt contents! Moltes hores de feina i moltes preocupacions. Esperem que aquest esforç servisca per aportar perquè el pròxim 25 de novembre conseguim ser Patrimoni Immatrerial de la Humanitat per la UNESCO.










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada